Vauvan imetys kainaloasennossa. Vauvan päässä imukuppisynnytyksessä tullut pahka.


Synnytyskeskustelu

Lämmin kohtaaminen kokeneen asiantuntijan kanssa. Oli hyvin aikaa ja tilaa monenlaisille ajatuksille ja tunteille.

Synnytyskeskustelu on mahdollisuus käydä läpi synnytykseen liittyviä kokemuksia ja tunteita kätilön kanssa. Se on tarkoitettu kaikille, jotka haluavat käsitellä synnytyskokemustaan, oli se sitten positiivinen, neutraali tai vaikea.

Mitä synnytyskeskustelussa tapahtuu?

  • Kätilökulman kätilön synnytyskeskustelussa voi käydä läpi synnytyksen kulkua vaihe vaiheelta, pohtia omia tuntemuksia ja saada vastauksia kysymyksiin.
  • Jos synnytyskokemus on ollut raskas tai traumaattinen, keskustelu voi auttaa ymmärtämään tapahtumia ja omia tunteita paremmin ja tukea kokemuksen käsittelyä.

Kenelle synnytyskeskustelu on tarkoitettu?

  • Kaikille, jotka haluavat ymmärtää ja käsitellä synnytyskokemustaan.
  • Myös synnyttäneen kumppani voi osallistua keskusteluun yhdessä tai erikseen, sillä synnytyskokemus vaikuttaa koko perheeseen.

Synnytyskeskustelu voi olla tärkeä askel synnytyskokemuksen käsittelyssä ja hyvinvoinnin tukemisessa.  Keskustelu kätilön kanssa auttaa hahmottamaan synnytyksen kulkua vaihe vaiheelta.  Se voi lievittää epävarmuutta ja epätietoisuutta synnytyksen tapahtumista ja  auttaa ilmaisemaan ja käsittelemään synnytykseen liittyviä tunteita.. Synnytyskokemuksen purkaminen tukee psyykkistä palautumista ja hyvinvointia.

Yhdessä vai erikseen?

Samasta synnytyksestä kahdella ihmisellä on väistämättä erilainen kokemus. Synnytyskeskustelu voi tukea myös yhteistä kokemusten jakamista. Kätilön ohjaama keskustelu voi auttaa ymmärtämään paremmin toisen kokemusta ja tunteita. Yhteinen synnytyskeskustelu aiemmasta synnytyskokemuksesta voi olla myös osa synnytykseen valmistautumista.

Usein on silti hyvä, että kumppaneilla on tilaisuus käsitellä synnytyskokemusta riittävästi myös erikseen. Yhteisen synnytyskeskustelun aika ei välttämättä ole heti ensimmäisenä. 

Taakasta tarinaksi -synnytyskeskustelu

Taakasta tarinaksi -synnytyskeskustelu perustuu Birth Story Medicine® -menetelmään, joka auttaa ihmisiä käsittelemään synnytyskokemuksiaan ja löytämään niistä uuden merkityksen. Se on erityisesti kehitetty niille, jotka kokevat pettymyksen, trauman tai ristiriitaisia tunteita synnytyksen jälkeen. Keskustelussa käytetään ratkaisukeskeisen terapian työkaluja.

Miten Taakasta tarinaksi -synnytyskeskustelu toimii?

Menetelmässä koulutettu ohjaaja kuuntelee synnytystarinan ja auttaa tunnistamaan sen ydinongelman – mikä tarinassa jää kaihertamaan ja miksi. Sen sijaan, että synnyttäjä vain kertoo kokemuksensa uudelleen, hän saa ohjattua tukea uuden näkökulman löytämiseen. 

Prosessissa käytetään kysymyksiä ja reflektoivaa työskentelyä, jonka avulla synnyttäjä voi nähdä kokemuksensa uusin silmin. Tämä voi johtaa oivallukseen, jossa tarina ei enää tunnu raskaalta tai haavoittavalta, vaan siitä voi löytyä merkityksellisiä ja voimauttavia elementtejä.

Taakasta tarinaksi -synnytyskeskustelu ei ole:

  • Synnytystarinan kertomista alusta loppuun
  • Trauma- tai terapiaprosessi (vaikka se voi olla terapeuttista) 
  • "Positiiviseen ajatteluun" pakottamista:  kyse ei ole synnytystarinan "uudelleenkirjoittamisesta" tai sen kaunistelusta, vaan uuden näkökulman löytämisestä.

Kenelle se sopii?

  • Synnyttäjille, jotka kokevat ristiriitaisia tai kielteisiä tunteita synnytyksestään
  • Toisille vanhemmille, kumppaneille ja puolisoille, jotka kokevat ristiriitaisia tai kielteisiä tunteita
  • Doulille, kätilöille ja muille ammattilaisille, jotka haluavat käsitellä työnohjauksellisesti synnytyskokemusta
  • Kaikille, jotka haluavat löytää uudenlaisen tavan suhtautua omaan tarinaansa

Taakasta tarinaksi -synnytyskeskustelu auttaa muuttamaan tarinan painolastista voimavaraksi, jotta synnyttäjä voi jatkaa eteenpäin ilman, että kokemus määrittelee häntä negatiivisesti.

Birth Story Medicine® on Pam Englandin (kirjojen Birthing from Within ja Ancient Map for Modern Birth) kirjoittajan) kehittämä menetelmä, joka auttaa synnyttäjiä, doulia ja kätilöitä käsittelemään vaikeita tai ristiriitaisia synnytyskokemuksia. Se ei ole perinteinen synnytyskeskustelu tai terapia, vaan ainutlaatuinen prosessi, joka auttaa löytämään uuden merkityksen tarinalle ja vapautumaan siitä, mikä synnytyskokemuksessa jäi vaivaamaan.


Lahjakortti synnytyskeskusteluun

Kätilökulman lahjakortin voi käyttää synnytyskeskusteluun. Anna tärkeä lahja jo odotusaikana tai vauvan syntymän jälkeen!

Tiedustele lahjakorttia sähköpostitse: yhteys@katilokulma.fi

Synnytyskeskustelua tarjoavat ammattilaiset:

Lilli loi olemuksellaan ja sanoittamalla luottamuksellisen ja turvallisen ilmapiirin, jossa oli helppo jakaa itselle kipeitä ja traumaattisiakin asioita. Kokemuksena Birth Story Medicine-keskustelu oli vapauttava. Lähes neljän vuotta synnytyskokemus oli kuin musta aukko, mikä varjosti montaa asiaa elämässä. Keskustelun jälkeen tuo musta aukko ei ole enää musta vaan siellä on enemmän valoa. On kirjaimellisesti helpompi hengittää. Kiitos Lilli❤️
En saanut keskustelulta sitä mitä hain, vaan sitä mitä selkeästi tarvitsin. Eevan rehellisyys ja lämpö antoivat paljon enemmän, kuin osasin ajatellakaan. Keskustelu toi tarvitsemiani uusia näkökulmia synnytykseen ja sen jälkeen olen osannut suhtautua kokemukseeni tarpeellisena elämänkokemuksena, josta voi oppia aivan valtavasti. Erityisesti tarina, jonka Eeva kertoi synnytyksestä matkana on jäänyt hyvällä tavalla mieleen (ja jos tarpeen tulee, aion osallistua myös Birth Story keskusteluun). Olen suhtautunut itseeni lempeämmin ja negatiivinen ajattelu on vähentynyt. Kiitos Kätilökulmalle ja Eevalle, iso suositus!